Sorin Ilfoveanu Sorin Ilfoveanu

Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, cu o reputată activitate de profesor și rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Elev al maestrului Corneliu Baba, Ilfoveanu practică o artă recognoscibilă, desen și pictură, într-un stil personal care explorează teme existențiale, simbolic-criptate la nivelul personajelor sale deja iconice, cu surse vizuale bizantine și un subtil orizont stilistic primitiv. Are lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneţia în 1987, este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer și laureat al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia în 2011. Este primul artist din portofoliul galeriei AnnArt, care îl reprezintă  din 2011, cu două expoziții personale (Desene 2008 – 2011 în 2011 și Alb în 2013) și șase participări în expoziții de grup.Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Rădeşti.

Studii

1964-1970 Institutul „Nicolae Grigorescu” (actuala Universitate Națională de Arte din Bucureşti), Facultatea de Arte Plastice, secțiile Grafică și Pictură, clasa profesorului Corneliu Baba

1992 Șef al catedrei de pictură din cadrul Facultăţii de Arte Plastice a Universității Naționale de Arte din Bucureşti

1996 Decan al Facultăţii de Arte Plastice a Universității Naționale de Arte din Bucureşti

2004-2006 Rector al Universității Naționale de Arte din Bucureşti

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România

Expoziții personale

2013 „Alb”, AnnArt Gallery, București

2011 „Desene 2008 – 2011”, AnnArt Gallery, Bucureşti

„Ilfoveanu 2011”, expoziție organizată de EA Gallery la Sala Dalles, București

2002 Muzeul Bruckenthal, Sibiu

Palatul Banfy, Cluj

2001 Galeria MMG, Tokyo

2000 Muzeul Naţional de Artă, București

1987 Galeria Marais, Paris

1985 Muzeul Naţional de Artă, București

1982 Galeria Simeza, București

1977 Galeria Municipiului Bucureşti

1970 Galeria Galateea, București

Expoziții de grup

2014-2015 „Mica Artă Mare”, AnnArt Gallery, Bucureşti

2014 „Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950”, Muzeul Național de Artă Contemporană, București

2013-2014 „creion |cerneală | tuș”, AnnArt Gallery, Bucureşti

2013 „artZoom de vară_02”, AnnArt Gallery, Bucureşti

2012-2013 „Mica Artă Mare”, AnnArt Gallery, București

2012 „artZoom de vară_01”, AnnArt Gallery, Bucureşti

2011 „Caiet de planuri”, AnnArt Gallery, București

2010 „ZOOMANIA.RO”, Muzeul Național de Artă Contemporană, București

Perugia, Italia

2009 „Saga Ilfoveanu”, Galeriile Artmark, Bucureşti

2008 „Colophon”, Centrul Cultural Român din Veneţia, Italia

2002 Expune împreună cu Ştefan Câlţia, Adrian Ilfoveanu şi Nicu Ilfoveanu la Littman & White Galleries, Portland

„Codex Ilfoveanu”, Galeria Apollo, București

2000 Galeria Jungersted & Brostrom, Copenhaga

1997 Tegnerforbundet Hall, Oslo

Muzeul de Artă din Sharjah, Emiratele Arabe Unite

1992 Galeria Cobra, împreună cu Ştefan Câlţia şi Vladimir Zamfirescu, expoziție organizată de Elena Ganga şi Bob Woudenberg

1988 „Olimpiada Artelor”, Seoul, Coreea de Sud

1987 Călătorie de studii în America, împreună cu Florin Ciubotaru (Bursa USIA)

Galeria Orizont, București, împreună cu Vladimir Zamfirescu, Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu şi Marian Zidaru

1986 „Festivalul Internațional de Pictură”, Cagnes-sur-Mer, Franța

1983 Expune împreună cu Ştefan Câlţia în Norvegia, într-o serie de expoziţii organizate de Alexandru Botez şi Iardar Seim: IMS Gallery, Oslo (1984), Volda Gallery (1988), Volda Gallery (1991)

1982 Bienala de la Valparaiso, Chile

1979 Trienala de la Sofia, Bulgaria

1978 Bienala de la Veneţia (curator Ion Frunzetti), Italia

1977 Simpozionul de la Voos şi Bergen, Norvegia

1972 Călătorie de studii împreună cu Ştefan Câlţia la Moscova, Petersburg, Kiev şi Riga

Burse, premii și distincții

2011 Premiul Prometheus pentru Opera Omnia

2001 Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici pentru expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti

2000 Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Mare Ofițer

1999 Premiul pentru Artă Plastică al Revistei Cuvântul

Premiul Primăriei Municipiului București ARCUB

1981 Premiul Academiei Române pentru Pictură

Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România

1972 Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România

Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiștilor Plastici

Vernisajul expoziției Ilfoveanu

Publicații (selecție)

Sorin Ilfoveanu: Alb, catalogul expoziției de la Galeria AnnArt, București, 2013, cu texte de Gabriela Massaci și Simona Vilău

Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011, catalogul expoziției de la Galeria AnnArt, București, 2011, ISBN 978-973-0-10662-6, cu un text de Aurelia Mocanu

Sorin Ilfoveanu: Atelier 1995-2010, editura UNARTE, București, 2010, ISBN 978-606-8296-00-5, cu texte semnate de Cristian-Robert Velescu și Victor Neumann

Sorin Ilfoveanu: Desene 1994-2007, album editat de Asociația pentru Artă Ilfoveanu, București, 2008, ISBN 978-973-0-06024-9, cu un text semnat de Cristian-Robert Velescu

Sorin Ilfoveanu: Grife / Bark Blazer, Ed. Victor B Victor, 2002, ISBN 973-99629-5-5, cu un text de Aurelia Mocanu

 

„Putem înţelege lumea, însă omul este important pentru noi.”

Fundaţia Culturală Ilfoveanu este o ofertă pentru spaţiul românesc de a evalua şi transforma arta ei reprezentativă, în dependenţă cu arta europeană. Legată fundamental de istoria şi evoluţia societăţii româneşti, în ciuda decalajelor de valorizare, arta românească originală aduce vibraţie şi rezonează cu publicul, motiv suficient pentru a încerca ridicarea cotei şcolii de artă naţională.

Fundaţia Culturală Ilfoveanu îşi propune ca misiune, să fie un spaţiu al dezbaterii şi dialogului artistic. Sensibilizarea comunităţii faţă de actul artistic, emularea şi stimularea unui public avizat care decriptează şi  asimilează estetica artei contemporane, constituirea unui nucleu de difuzare a informaţiei artistice, sincron cu efervescenţa fenomenului european, sunt priorităţi ale fundaţiei.

De asemenea, deoarece creaţia artistică are nevoie de o platformă de cercetare, inovare şi comunicare, Fundaţia Culturală Ilfoveanu îşi asumă un asemenea demers. Şi pentru că educaţia în artă asigură combustia sănătoasă pentru devenirea unei societăţi umane, copiii şi tinerii vor avea dedicat un spaţiu pentru experimente culturale, ateliere şi evenimente de bună calitate.

Scopul declarat al fundaţiei este deci, acela de a construi un model de bună practică, un parteneriat de succes în domeniul artei, bazat pe experienţa businessului şi pasiunea pentru frumos, în strânsă legătură cu mediul artistic şi societatea civilă.

 

Vernisajul expoziției Ilfoveanu

Ideea unei fundatii culturale si a unui spatiu viu dedicat artei in general, a incoltit in mintea maestrului Sorin ilfoveanu cu multi ani in urma, el impartasind-o la vremea respectiva cu prietenul si totodata unul dintre colectionarii operelor sale, Gheorghe Badea.

Proiectul este readus la suprafata de Gheorghe Badea in Martie 2016, cand cu sprijinul celor doua familii, Badea si Ilfoveanu precum si suportul financiar al companiilor din Grupul Industrial Componente, grup pe care il conduce, proiectul capata forma si prinde aripi.

Cei doi fosti colegi ai liceului I.C Bratianu, ramasi buni prieteni de-a lungul timpului isi dau astfel mana la numai doi pasi de acelasi liceu, imbogatind Pitestiul cu o galerie de arta multifunctionala de valoare europeana – una dintre putinele galerii private cu lucrari de autor din Romania.

 

OPEN-SPACE – MAGAZIN DE ARTĂ
STRUCTURA FUNCŢIONALĂ

Pentru că arta are în primul rând o valoare socială, relaţiile dezvoltate în jurul pieselor expuse în galerii sunt preţioase şi creative, aşa încât tinerii, artiştii, iubitorii de artă, vor fi provocaţi la dialog şi empatie. Pentru ca întâlnirile să fie dorite şi plăcute, aducem estetica contemporană, workshop-urile, evenimentele, expoziţiile în spaţii neconvenţionale, demonstraţiile de creaţie într-un spaţiu prietenos, cu ceai şi cafea, reviste şi cărţi de artă, printre gazde atente şi primitoare.

În spațiul galeriilor este legitimă prezenţa unui magazin de artă, aşa încât există şi oferta profesionistă a unor piese unicat, obiecte de artă sau derivate.

Ateliere de lucru, cursuri şi evenimente culturale
Fundaţia Culturală Ilfoveanu are un calendar incintant, deschide uşa artei vizuale, cursuri de artă fotografică, artă decorativă şi artă plastică pentru copii, tineri şi adulţi, laboratoare de artizanat dar şi de media şi comunicare. Îşi asumă însă şi vecinătatea teatrului, a poeziei, muzicii şi dansului, prin ateliere şi seri culturale, concerte şi recitaluri, lansări de carte şi vernisaje de pictură, în care participanții se vor relaxa şi comunica, se vor exprima prin artă, contribuind la dezvoltarea unui spaţiu cultural original şi dezirabil.

Expoziţii temporare
Galeriile cu expoziţii temporare vor fi spaţii dedicate artei contemporane, de la grafică, pictură şi sculptură la artă fotografică, video, instalaţii şi proiecte experimentale, realizate de generaţia consacrată sau de noua generaţie de artişti inovatori. Vor fi de asemenea generatoare de comunicare între creatori şi publicuri. Îşi propun să ateste încă o agora pentru industriile creative şi culturale. Pentru că sunt spaţii de întâlnire valoaroasă a ideilor şi artiştilor, a criticilor şi curatorilor, vor echilibra premiera unor expuneri cu validarea lucrărilor relevante din arta românească. Scopul final este crearea parteneriatelor şi colaborărilor cu marile galerii naţionale şi internaţionale pentru promovarea artei contemporane româneşti.

Vernisajul expoziției Ilfoveanu

EXPOZIŢIE PERMANENTĂ 

Ce au în comun muscelele Câmpulungului, chipul bunicii, strada Rahovei şi Liceul Brătianu? Amintiri cheie ce vor deschide Piteştiului şansa unui demers cultural unic – Galeria de artă cu expoziţia permanentă Sorin Ilfoveanu
După ce artistul a aşezat  în faţa publicurilor sale, zeci de ani, vernisaje, expoziţii, albume de artă cu opera completă, ne provoacă şi ne obligă prin valoarea gestului său la responsabilizare prin educaţie estetică. Piteştiul şi Argeşul au primit o valoroasă moştenire.
Ilfoveanu este original prin linia desenului şi simbolistica bizantină, ascetică, fascinantă prin aura de sacralitate creştină şi păgână, bizară, plină de taine, care propune o lume a fantasticului, cu simboluri ancestrale, în altoi cu palul ocrului şi tuşele care ivesc aproape dureros şi albastrul şi roşul.

Colecţia Ilfoveanu se adresează în primul rând cunoscătorilor de artă dar şi iubitorilor de artă. Experţi sau începători, colecţionari sau doar privitori, toţi sunt invitaţi în spaţiul personal al maestrului Ilfoveanu.

Levant

Desene pe hârtie patinată

Saturnalii, o enumerare a ciclurilor expuse

Un spaţiu generos al Galeriei Ilfoveanu are accente de sacralitate graţie îmbinării, dincolo de comparaţii, a lucrărilor Anei Ruxandra, a lui Adrian şi Nicu Ilfoveanu, cuprinzând trasee artistice inovatoare, insolite şi promiţătoare de delicii estetice – cei 4 artişti creează o dinastie a fantasticului, într-o tipologie vecină marilor expoziţii europene, alăturându-şi in mod inedit pentru prima oară cele patru stiluri şi tehnici proprii.